Cykelhjelm i Tour de France

Der er ingen tvivl om at Tour de France er verdens største cykelløb, og det er også her at de forskellige hold kommer med det ypperste udstyr, lige fra cykelhjelmen til cyklen. På et tidspunkt var cykelhjelmen dog ikke en fast bestanddel af løbet – Det er den blevet – og heldigvis for det – for det har betydet en større produktudvikling, så der i dag findes cykelhjelme, der er meget lette, meget aerodynamiske og har en fantastisk pasform og er meget komfortable at køre længere distancer med.

De fatale ulykker

I 1995 skete der en fatal ulykke i Tour de France, der betød et tab af menneskeliv – den unge italiener Fabio Casartelli mistede livet på en nedkørsel fra Col de Portet d’Aspet – da han med høj fart væltede ind i en af betonpillerne – uden cykelhjelm. Efter det var der nogle år, hvor der ikke var 100% enighed om hvordan og hvorledes med cykelhjelmene, men fra 2005 og fremad, har reglementet været, at cykelhjelmen skal blive på hele vejen fra start til slut på etapen.

Havde Casartelli haft cykelhjelm på, havde han muligvis reddet livet – en anden, der helt sikkert havde overlevet – ud fra hvad flere læger udtaler, er Andrej Kivilev, der styrtede under løbet Paris-Nice. Officielle udtalelser fra Cofidis’ læge Jean-Jaques Menuet – fortæller, at hjelmen med stor sandsynlighed havde reddet Andrej Kivilev.

En anden stor cykelrytter, der også er styrtet i Tour de France er Jens Voigt – og et af de voldsomme styrt han var ude for, var også på en nedkørsel og her var cykelhjelmen også med til at reducere skaderne. Jens Voigt styrtede på en nedkørsel på 16 etape af Tour de France i 2009, landede med hovedet først på asfalten, og på grund af den høje hastighed gled han flere meter hen ad vejen. Cykelhjelmen reddede ham fra langt værre skader, end dem han fik.

En cykelhjelm er ikke bare en cykelhjelm

Der er sket meget med udviklingen af cykelhjelme i Tour de France, og udviklingen vil også fortsætte, for jo lettere og mere aerodynamisk den kan blive, samtidig med at den beskytter rytteren jo bedre vil det være.

Engang var det en samling af læderremme, der passede på dit hoved, i dag er en de blanding af letvægtsmaterialer, med god komfort og pasform, der er formet på en aerodynamisk måde, og derved sikrer rytteren sig mindst mulig vindmodstand og samtidig en hjelm, de nærmest ikke kan mærke, de har på.

Tour de France er et sted, hvor holdene kommer med det ypperste materiale de har, uanset om det er cyklen eller udstyret, og det kan være med til at vinde løbet. Det er utrolig som produktudviklingen er synlig år efter år – og det gælder selvfølgelig også, når der er tale om cykelhjelme. Glæd dig til at følge med i Tour de France – se de små detaljer, og find så ud af hvilken cykelhjelm fra dine favorithold, du gerne selv vil have fingrene i – og find så din cykelhjelm på nettet.

Gå til butik

Se et stort udvalg af cykelhjelme her

No Responses

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *